Vulpes makrotiskit kettu

Kirjailija: Allen Patton

Maantieteellinen alue

Kitkettuja tavataan pääasiassa Yhdysvaltojen lounaisosassa sekä Pohjois- ja Keski-Meksikossa. Niitä löytyy niin kauas pohjoisesta kuin Oregonin kuivista sisäosista, idästä lounaaseen Coloradoon, etelään Nevadan, Utahin, Kaakkois-Kalifornian, Arizonan, New Mexicon ja Länsi-Texasin kautta. Meksikossa niitä esiintyy pääasiassa Coahuilan, Chihuahuan ja Nuevo Leonin osavaltioissa sekä kaikkialla Baja Californiassa.('Kit Fox (Vulpes macrotis): A Technical Conservation Assessment', 2006; List and Cypher, 2005)

  • Biomaantieteelliset alueet
  • lähellä
    • syntyperäinen

Habitat

Kitkettuja tavataan ensisijaisesti kuivilla alueilla, kuten aavikon pensaikko, chaparral ja niityt. Kasvillisuusyhteisöt vaihtelevat alueellisen kuivien alueiden eläimistön mukaan, mutta joitain esimerkkejä yleisistä elinympäristöistä ovat suolaharjatAtriplex polycarpaja sahapuuArtemisia tridentata. Kettuja voi esiintyä myös maatalousalueilla ja kaupunkiympäristöissä. Niitä esiintyy 400–1900 metrin korkeudessa. Ketut suosivat luolia rakentamiseen alueita, joilla on löysä maaperä. He viettävät suurimman osan ajastaan ​​luolissa, jotka he kaivaavat itse tai ottavat vallan preeriakoirilta (Cynomys), muut jyrsijät ja amerikkalaiset mäyrät (Taxidea taxus). Ketut asuvat luolissa ympäri vuoden, ja alueellaan on useita luolia, joiden kesken ne kiertävät. Pesissä voi olla yksi tai useampi sisäänkäynti, ja ne peitetään yleensä paksulla harjalla. Yleensä ne pysyvät luomissaan päiväsaikaan ja lähtevät metsästämään ruokaa yöllä.('Kit Fox (Vulpes macrotis)', 1993; 'Kit Fox (Vulpes macrotis): A Technical Conservation Assessment', 2006; List and Cypher, 2005)



  • Luontoalueet
  • leuto
  • maanpäällinen
  • Maanpäälliset biomit
  • autiomaa tai dyyni
  • savanni tai niitty
  • chaparral
  • Muut elinympäristön ominaisuudet
  • kaupunkilainen
  • maatalous
  • Alueen korkeus
    400-1900 m
    1312,34 - 6233,60 jalkaa

Fyysinen kuvaus

Ketut ovat perheen pienin jäsenCanidaePohjois-Amerikassa. Niiden erottuvin piirre on niiden poikkeuksellisen suuret korvat, jotka ovat lähellä toisiaan päässä. Korvat ovat 71 - 95 mm korkeat ja niillä on osansa lämmön haihduttajana ja kissaketun erinomaisessa kuulossa.('Kit Fox (Vulpes macrotis)', 1993; List and Cypher, 2005)



Kitkettujen väri vaihtelee kellertävästä harmaaseen. Niillä on yleensä tumma selkä, vaaleat alapinnat ja sisäkorvat sekä selkeät tummat läiskät nenän kummallakin puolella ja hännän päässä. Urokset keskimäärin hieman suuremmat kuin naaraat. Pään ja vartalon pituus on 485-520 mm miehillä (keskimäärin 537) ja 455-535 mm naisilla (keskimäärin 501). Häntä on 250-340 mm pitkä. Urosten keskipaino on 2,29 kg ja naaraat 1,9 kg, 1,6-2,7 kg.('Kit Fox (Vulpes macrotis)', 1993; List and Cypher, 2005)

  • Muut fyysiset ominaisuudet
  • endoterminen
  • homoioterminen
  • kahdenvälinen symmetria
  • Seksuaalinen dimorfismi
  • uros isompi
  • Alueen massa
    1,6-2,7 kg
    3,52 - 5,95 lb
  • Alueen pituus
    455 - 535 mm
    17,91 - 21,06 tuumaa

Jäljentäminen

Useimmat tutkimukset ovat osoittaneet kissakettujen olevan yksiavioisia, ja parit parittelevat koko elämän. Satunnaista polygyniaa on myös raportoitu. Kun naaras on valmis lisääntymään, se lähtee yksin etsimään luolaa. Tämä tapahtuu yleensä syyskuun tienoilla. Lokakuussa uroskettu liittyy hänen luokseen ja pysyy hänen kanssaan pesimäkauden loppuun asti. Nuoret naaraat viivyttävät joskus hajaantumista ja viipyvät vielä vuoden itsenäistymisensä jälkeen auttaakseen sisarustensa kasvattamista.('Kit Fox (Vulpes macrotis): A Technical Conservation Assessment', 2006; List and Cypher, 2005)



  • Parittelujärjestelmä
  • yksiavioinen
  • polygyyninen
  • osuuskunta kasvattaja

Ketut parittelevat kerran vuodessa joulukuun puolivälistä helmikuuhun. Tyypillinen tiineysaika on 49-55 päivää, ja ne voivat tuottaa 1-7 pentua, keskimäärin 4. Syntyvät helmikuusta maaliskuun puoliväliin. Vaikka naaraat pystyvät lisääntymään 10 kuukautta syntymän jälkeen, monet naaraat eivät lisääntyy ensimmäisenä vuonna. Nuorten naaraiden lisääntyminen on paljon huonompi kuin vanhemmilla naisilla.('Kit Fox (Vulpes macrotis)', 1993; 'Kit Fox (Vulpes macrotis): A Technical Conservation Assessment', 2006; List and Cypher, 2005)

  • Tärkeimmät lisääntymisominaisuudet
  • iteroparous
  • kausikasvatus
  • gonochoric / gonochorist / kaksikotinen (sukupuolet erillään)
  • seksuaalinen
  • lannoitus
  • eläviä synnyttäviä
  • Pesimäväli
    Ketut lisääntyvät kerran vuodessa.
  • Lisääntymisaika
    Pesiminen tapahtuu joulukuusta helmikuuhun.
  • Jälkeläisten lukumäärä
    1-7
  • Raskausajan vaihteluväli
    49-55 päivää
  • Keskimääräinen vieroitus-ikä
    8 viikkoa
  • Aikaa itsenäistymiseen
    5-6 kuukautta
  • Ikähaarukka seksuaalisessa tai lisääntymiskypsässä (naaras)
    10 (pieni) kuukautta
  • Ikähaarukka seksuaalisessa tai lisääntymiskypsässä (mies)
    10 (pieni) kuukautta

Poikaset pysyvät synnytysluolassa 4 viikon ikään asti ja vieroitettuna 8 viikon iässä. Poikaset alkavat metsästää vanhempiensa kanssa 3-4 kuukauden iässä ja ovat itsenäisiä 5-6 kuukauden iässä. Suurin osa nuorista hajaantuu 8 kuukauden iässä. Sekä mies- että naisvanhemmat huolehtivat ja suojelevat lapsiaan.('Kit Fox (Vulpes macrotis): A Technical Conservation Assessment', 2006; List and Cypher, 2005)

  • Vanhempien sijoitus
  • altricial
  • esilannoitus
    • provisiointi
    • suojelemassa
      • Nainen
  • ennen kuoriutumista / syntymää
    • provisiointi
      • Nainen
    • suojelemassa
      • Uros
      • Nainen
  • esivieroitus/painatus
    • provisiointi
      • Uros
      • Nainen
    • suojelemassa
      • Uros
      • Nainen
  • ennen itsenäistymistä
    • provisiointi
      • Nainen
    • suojelemassa
      • Uros
      • Nainen
  • itsenäistymisen jälkeen vanhempien kanssa
  • pidennetty nuorten oppimisjakso

Elinikä/Pitkäikäisyys

Vulpes macrotiseloonjäämisluvut riippuvat ruoan saatavuudesta, lisääntymisestä ja paikallisista saalistajista. Eri tutkimukset ovat arvioineet kitkakettujen erilaisia ​​eliniän odotuksia. Jotkut raportoivat eliniän 3-4 vuotta, kun taas toiset raportoivat 7-12 vuotta. Kaliforniassa tehdyssä 144:n ketunpennun tutkimuksessa pentujen kuolleisuus oli 74 % ensimmäisen vuoden aikana.('Kit Fox (Vulpes macrotis): A Technical Conservation Assessment', 2006)



  • Alueen käyttöikä
    Tila: villi
    7 (korkea) vuotta
  • Alueen käyttöikä
    Tila: vankeus
    12 (korkea) vuotta
  • Keskimääräinen elinikä
    Tila: villi
    5,5 vuotta

Käyttäytyminen

Kitketut pysyvät suhteellisen passiivisina kuumina autiomaapäivinä ja jäävät luoliinsa. Ne ovat pääasiassa yöllisiä, mutta toisinaan myös krepuskulaarisia. Kitketut etsivät rehua yksin. Ketut eivät ole poikkeuksellisen alueellisia, vaan elävät mieluummin maanalaisissa koloissa pareittain tai pienissä perheryhmissä. Naapuriperheryhmien alueet voivat olla päällekkäisiä. Naaraiden uskotaan olevan suhteellisen istuvia, urokset näyttävät leviävän laajemmalle.('Kit Fox (Vulpes macrotis)', 1993; Arjo et al., 2003; List and Cypher, 2005)

koiran spraymaali
  • Keskeiset käyttäytymiset
  • kursori
  • mahtavaa
  • yöllinen
  • iltahämärä
  • liikkuva
  • istuva
  • yksinäinen
  • Sosiaalinen
  • Alueen koko
    2,5-11,6 km ^ 2
  • Keskimääräinen alueen koko
    3,22 km^2

Kotialue

Kotialueen kokoVulpes macrotison tyypillisesti 3,22 neliökilometriä, jossa voi asua jopa 3 yksilöä. Asuinalueen koot vaihtelevat 2,4-11,6 neliökilometristä.('Kit Fox (Vulpes macrotis)', 1993; Koopman et ai., 2000; List ja Cypher, 2005; McCue ja O'Farrell, 1992)

Kommunikaatio ja havainto

Kitketuilla on erittäin suuret korvat ja erinomainen kuulo. Ketut haukkuvat joskus havaittuja uhkia tai käyttävät 'hakkerointimurinaa' lajinsisäisissä kohtaamisissa.('Kit Fox (Vulpes macrotis)', 1993; 'Kit Fox (Vulpes macrotis): A Technical Conservation Assessment', 2006; Ralls and White, 2003)



  • Viestintäkanavat
  • visuaalinen
  • akustinen
  • Havaintokanavat
  • visuaalinen
  • kosketus
  • akustinen
  • kemiallinen

Ruokailutottumukset

Kitketut syövät pääasiassa jyrsijöitä ja kaneja. Saalistavat lajit vaihtelevat alueittain, mutta yleisin saalis on preeriakoirat (Cynomyslajit), kengururotat (Dipodomyslajit), mustahäntäkanit (Lepus californicus) ja puuvillahäntäkaneja (Sylvilaguslajit). Kitketut ovat pääasiassa lihansyöjiä, mutta jos ruokaa on vähän, niiden on raportoitu syövän tomaatteja (Lycopersicon esculentum), kaktushedelmät (Jättiläinen verilöyly) ja muita saatavilla olevia hedelmiä. He myös raahaavat ja syövät suuria hyönteisiä, liskoja, käärmeitä ja maassa asuvia lintuja.('Kit Fox (Vulpes macrotis): A Technical Conservation Assessment', 2006; George Jr., 1990; Couper, et al., 1989; List and Cypher, 2005)

Kitketut voivat kilpailla ruoasta ja luolista kojoottien kanssa (Canis latrans), bobcats (Lynx rufus), punakettuja (Ketut) ja amerikkalaiset mäyrät (Taxidea taxus).(List and Cypher, 2005)



  • Ensisijainen ruokavalio
  • lihansyöjä
    • syö maan selkärankaisia
  • Eläinruoat
  • lintuja
  • nisäkkäät
  • matelijat
  • Carrion
  • ötökät
  • Kasviruoat
  • hedelmää

Saalistaminen

Kojoottien saalistaminen (Canis latrans) muodostaa yli 75 % kissiketun saalistuksesta. Muita saalistajia ovat bobcats (Lynx rufus), punakettuja (Ketut), amerikkalaiset mäyrät (Taxidea taxus), luonnonvaraiset koirat (Canis lupus familiaris) ja suuret petturit (Accipitridae). Myös kissikettujen kuolemat ovat johtuneet vuorovaikutuksesta ihmisten kanssa, kuten laittomasta metsästyksestä ja turkisten pyynnistä. Myös kettuja joutuu autojen alle. Kitketut ovat varovaisia ​​ja yöllisiä, ja niillä on salaperäinen väritys, mikä vähentää niiden saalistusriskiä.('San Joquin Kit Foxin (Vulpes velox macrotis) kuolleisuus Camp Robertsin armeijan kansalliskaartin koulutuspaikalla, Kaliforniassa', 1992)

  • Predator-sopeutukset
  • kryptinen

Ekosysteemien roolit

Kitketut ovat saalista muille lihansyöjille, kuten kojooteille (Canis latrans) ja bobcats (Lynx rufus). Myös kissaketut ovat jyrsijöiden tai muiden pieneläinten saalistajia, mukaan lukien mustahäntäkanit (Lepus californicus), kengururotat (Dipodomys) ja preeriakoirat (Cynomys). Koska kissaketut liikkuvat luolasta luolaan etsiessään puolisoa ja ruokaa, muut kissaketut tai muut eläimet valtaavat niiden vanhat luolat. Raakaasuojina kissiketuilla on myös tärkeä rooli biohajoamisessa.('Kit Fox (Vulpes macrotis)', 1993; 'Kit Fox (Vulpes macrotis): A Technical Conservation Assessment', 2006; 'Mortality of San Joquin Kit Fox (Vulpes velox macrotis) Camp Roberts Army National Guard Training Site -alueella Kaliforniassa ', 1992; Egoscue, 1956; Harrison et ai., 2002; Voge, 1955; Wilson ja Bishop, 1966)

Kirput, kutenPulex ärsyttääjaKirppusimulaanit, ovat tämän lajin yleisiä loisia. Punkit ovat myös yleisiä ja sisältävätIxodes texanusjaDermacentor perumapertus. Muita cestode-loisia ovat mmLyhyet mesocestoides,Mesogyna hypatica, jaDipylidium caninum. Scat-kokoelmista on havaittu tunnistamattomia sukkula- ja heisimatoja.

  • Ekosysteemin vaikutus
  • luo elinympäristöä
  • biohajoaminen
Kommensaali-/parasiittilajit

Taloudellinen merkitys ihmisille: positiivinen

Ketut ovat tärkeitä alkuperäisten ekosysteemien jäseniä, ja ne auttavat hallitsemaan jyrsijäpopulaatioita saalistusten avulla.('Kit Fox (Vulpes macrotis): A Technical Conservation Assessment', 2006)

  • Positiiviset vaikutukset
  • tutkimusta ja koulutusta
  • hallitsee tuholaispopulaatiota

Taloudellinen merkitys ihmisille: negatiivinen

Kitketuilla voi olla kielteisiä vaikutuksia ihmisiin kantamalla sairauksia. Suurin huolenaihe on rutto, jonka ketut tarttuvat kirppuihin.(Harrison et ai., 2002)

  • Negatiiviset vaikutukset
  • vahingoittaa ihmisiä
    • kantaa ihmisen sairauksia
  • aiheuttaa tai kantaa kotieläintautia

Säilytystila

Ketut on lueteltu IUCN:n uhanalaisten lajien punaisessa luettelossa 'Least Concern' -luettelossa. Suurimmassa osassa Yhdysvaltoja väestön arvioidaan olevan vakaa. San Joaquinin kettuja,V. macrotis mutica, katsotaan uhanalaisiksi Yhdysvalloissa, koska niiden elinympäristö on edelleen pirstoutunut ja kadonnut maataloudelle. Kitketut on lueteltu huolenaiheiksi joissakin osavaltioissa, mukaan lukien Coloradossa ja Utahissa, joissa on olemassa ohjelmia, jotka on suunniteltu suojelemaan kissaketupopulaatioita. Niitä pidetään osavaltion uhanalaisena Kaliforniassa ja valtion uhanalaisena Oregonissa. Meksikossa on todennäköistä, että pensikettupopulaatiot ovat laskussa, koska 40 % preeriakoirapopulaatioista on siirtynyt maanviljelykseen vuodesta 1994 lähtien. Kitkettuja pidetään Meksikossa 'haavoittuvina'.('Kit Fox (Vulpes macrotis)', 1993)

Muut kommentit

Biologit keräävät joskus tietoa kissikettujen yleisestä terveydestäVulpes macrotiskeräämällä seerumin kemiallisia arvoja.(Koopman et ai., 2000; McCue ja O'Farrell, 1992)

Muita yleisiä nimiä ovat: aavikkokettu, zorra del desert, zorra norteña (espanja) ja wüstenfuchs (saksa).(List and Cypher, 2005)

Osallistujat

Tanya Dewey (toimittaja), Animal Agents.

vaiheet koiran adoptoimiseksi

Allen Patton (kirjoittaja), Radford University, Karen Powers (toimittaja, ohjaaja), Radford University.