Buteo platypterus leveäsiipinen haukka

Kirjailija: Kari Kirschbaum ja Alicia Ivory

Maantieteellinen alue

Leveäsiipiset haukat ovat kotoisin Nearktisilta ja Neotrooppisilla alueilla. Ne lisääntyvät itäisessä Yhdysvalloissa ja suurimmassa osassa Etelä-Kanadaa. Heidän talvialueeseensa kuuluvat Etelä-Florida, Etelä-Meksikon Tyynenmeren rinteet, Keski-Amerikassa ja Pohjois-Etelä-Amerikassa.(Goodrich et ai., 1996; Snyder ja Snyder, 1991)

miksi koirani syö soraa
  • Biomaantieteelliset alueet
  • lähellä
    • syntyperäinen
  • neotrooppinen
    • syntyperäinen

Habitat

Leveäsiipiset haukat suosivat pesimäkseen tiheitä lehti- tai lehti-havumetsiä. He haluavat, että lähellä on vettä ja aukkoja, kuten teitä, polkuja, kosteikkoja tai niittyjä. Leveäsiipiset haukat käyttävät näitä kuomun aukkoja ravinnonhakuun. Heillä on taipumus välttää pesimistä ihmisten asuntojen lähellä.



Leveäsiipisten haukkojen talvinen elinympäristö on lehti- ja sekametsien elinympäristöjä Keski- ja Etelä-Amerikassa. Ne voivat elää missä tahansa merenpinnan ja useiden tuhansien metrien korkeuden välillä.('The University of Minnesota Raptor Center, Information About Raptors', 2004; Goodrich, et al., 1996)



  • Luontoalueet
  • leuto
  • trooppinen
  • maanpäällinen
  • Maanpäälliset biomit
  • metsä
  • sademetsä
  • pensasta metsää
  • Alueen korkeus
    2000 (korkea) m
    6561,68 (korkea) jalkaa

Fyysinen kuvaus

Leveäsiipiset haukat ovat pieniä, tanakkoja haukkoja. Ne ovat noin 34-44 cm pitkiä ja painavat 265-560 g. Niiden siipien kärkiväli on 81-100 cm. Aikuisilla on tummanruskea selkä ja vaalea alapuoli vaakasuoralla kanelilla tai kastanjalla. Häntä on tummanharmaasta mustaan ​​ja siinä on näkyvä leveä valkoinen raita keskellä ja kaksi vähemmän näkyvää valkoista raitaa tyvessä ja kärjessä. Leveäsiipisillä hauilla on lennon aikana terävät siipien kärjet. Istuessaan leveäsiipisten haukkojen siipien kärjet eivät ylety hännän päähän.

Harvinaisia ​​tummia (melanistisia) leveäsiipisten haukkojen morfeja nähdään toisinaan maantieteellisen levinneisyysalueen pohjoisosassa. Nämä linnut ovat täysin tummanruskeita, ja niiden häntä muistuttaa tyypillisiä aikuisia.



Nuoret leveäsiipiset haukat ovat ulkonäöltään samanlaisia ​​kuin aikuiset, mutta niiden rinnassa ja vatsassa on pikemminkin pitkittäinen kuin vaakasuora reunus. Nuorilla on myös yleensä enemmän valkoista rinnassa ja vatsassa kuin aikuisilla. Kaiken ikäiset urokset ja naaraat näyttävät samanlaisilta, vaikka naiset ovat yleensä suurempia kuin urokset (noin 22 % painavampia).('The University of Minnesota Raptor Center, Information About Raptors', 2004; Goodrich, et al., 1996; Snyder ja Snyder, 1991)

  • Muut fyysiset ominaisuudet
  • endoterminen
  • kahdenvälinen symmetria
  • polymorfinen
  • Seksuaalinen dimorfismi
  • naaras suurempi
  • Alueen massa
    265-560 g
    9,34 - 19,74 unssia
  • Alueen pituus
    34-44 cm
    13.39-17.32 tuumaa
  • Kantama siipien kärkiväli
    81-100 cm
    31,89 - 39,37 tuumaa

Jäljentäminen

Leveäsiipiset haukat ovat yksiavioisia. Pesimäparit muodostuvat pian pesimäalueille saapumisen jälkeen keväällä, huhtikuun puolivälin ja lopun tienoilla. Seurustelukäyttäytymiseen kuuluvat lentonäytökset ja mahdollisesti seurustelu-ruokinta, vaikka tätä ei olekaan dokumentoitu hyvin. Pesimäparit voivat paritella yhdessä useamman kuin yhden kauden.(Goodrich et ai., 1996)

  • Parittelujärjestelmä
  • yksiavioinen

Leveäsiipiset haukat lisääntyvät huhti-elokuussa ja kasvattavat yhden sikiön kesässä. Pesän rakentaminen alkaa yleensä huhtikuun lopusta toukokuun puoliväliin. Sekä uros että naaras rakentavat pesän, mikä kestää 2–4 viikkoa. Pesä rakennetaan lehtipuiden päähaaroihin tai havupuun rungon viereen olevalle oksatasolle. Se on valmistettu kuolleista tikkuista ja tuoreista oksista ja vuorattu kuorilastuilla. Jotkut parit voivat kunnostaa ja käyttää uudelleen muiden lajien pesiä.



Naaras munii 1-4 (yleensä 2-3) munaa 1-2 päivän välein. Munat voivat olla valkoisia, vaalean kermanvärisiä tai hieman sinertäviä. Naaras suorittaa haudonta-ajan, ja se kestää 28-31 päivää. Tänä aikana uros tuo ruokaa naaraalle pesässä. Poikaset ovat kuoriutuessaan puoliperäisiä; ne ovat harmaan untuvan peitossa ja niillä on avoimet silmät. Naaras hautoo poikasia noin ensimmäisen viikon kuoriutumisen jälkeen. Varhaisen pesimäkauden aikana uros tuo ruokaa pesään ja naaras repii ruuan paloiksi ja ruokkii sen poikasille. 1-2 viikon kuluttua naaras lähtee pesästä metsästämään. Poikaset lähtevät pesästä 5–6 viikon kuluttua kuoriutumisesta, mutta jäävät vanhempiensa alueelle vielä 4–8 viikkoa. He alkavat vangita omaa saaliinsa noin 7 viikon ikäisenä.

Useimmat leveäsiipiset haukat lisääntyvät vasta vähintään kahden vuoden iässä, vaikkakin vuosipojat lisääntyvät toisinaan vanhemman kumppanin kanssa.

Laajasiipisillä haukoilla esiintyy sikiön vähentymistä (siblisidi poikasten keskuudessa). Se näyttää kuitenkin olevan harvinaista. Yhdessä New Yorkissa tehdyssä tutkimuksessa hautojen vähentyminen tapahtui kolmessa 11 pesästä. Tätä leveäsiipihaukan kasvatusekologian näkökohtaa ei ole tutkittu hyvin.(Goodrich et ai., 1996)



  • Tärkeimmät lisääntymisominaisuudet
  • iteroparous
  • kausikasvatus
  • gonochoric / gonochorist / kaksikotinen (sukupuolet erillään)
  • seksuaalinen
  • munasoluinen
  • Pesimäväli
    Leveäsiipiset haukat lisääntyvät kerran vuodessa. He kasvattavat yhden sikiön per pesimäkausi.
  • Lisääntymisaika
    Leveäsiipiset haukat lisääntyvät huhti-elokuussa.
  • Valikoima munat kauden mukaan
    1-4
  • Keskimääräiset munat kauden aikana
    kaksi
    Ikä
  • Aika kuoriutumiseen
    28-31 päivää
  • Ikäraja
    5-6 viikkoa
  • Ikähaarukka seksuaalisessa tai lisääntymiskypsässä (naaras)
    1 (alhainen) vuotta
  • Keski-ikä seksuaali- tai lisääntymiskypsässä (nainen)
    2 vuotta
  • Ikähaarukka seksuaalisessa tai lisääntymiskypsässä (mies)
    1 (alhainen) vuotta
  • Keski-ikä seksuaali- tai lisääntymiskypsässä (mies)
    2 vuotta

Molemmat vanhemmat osallistuvat pesän rakentamiseen ja poikasten ruokkimiseen. Naarasvanhempi hautoo munia ja hautoo poikasia. Sillä välin uros ruokkii naaraan ja poikasia. Molemmat vanhemmat poistavat ulostepusseja pesästä pitääkseen sen terveellisenä.(Goodrich et ai., 1996)

  • Vanhempien sijoitus
  • altricial
  • esilannoitus
    • provisiointi
    • suojelemassa
      • Nainen
  • ennen kuoriutumista / syntymää
    • suojelemassa
      • Nainen
  • esivieroitus/painatus
    • provisiointi
      • Uros
      • Nainen
    • suojelemassa
      • Uros
      • Nainen
  • ennen itsenäistymistä
    • provisiointi
      • Uros
      • Nainen

Elinikä/Pitkäikäisyys

Vuosien 1955 ja 1979 välillä tehdyn tutkimuksen perusteella luonnonvaraisten leveäsiipisten haukkojen keskimääräinen elinikä on 12 vuotta. Vanhin tunnettu villi leveäsiipinen haukka eli vähintään 14 vuotta ja 4 kuukautta.



  • Alueen käyttöikä
    Tila: villi
    18,3 (korkea) vuotta
  • Keskimääräinen elinikä
    Tila: villi
    12 vuotta
  • Keskimääräinen elinikä
    Tila: villi
    193 kuukautta
    Lintujen yhdistämislaboratorio

Käyttäytyminen

Leveäsiipiset haukat ovat yksinäisiä ja alueellisia, paitsi muuton aikana. Tämä on yksi harvoista petoeläinlajeista Pohjois-Amerikassa, joka vaeltaa parvissa. Muuton huipulla parvissa (kutsutaan kattiloita) voi olla kymmeniä tuhansia yksilöitä. Nämä parvet voivat sisältää myös muita petoeläimiä. Kuten monet haukkalajit, leveäsiipiset haukat ovat erinomaisia ​​nousemaan. Ne hyödyntävät lämpövirtoja muuton aikana, jolloin he voivat minimoida siipiensä räpäyttämiseen kuluvan energian.

Leveäsiipiset haukat ovat territoriaalisia pesimäkaudella ja todennäköisesti myös talvella. He käyttävät puheluita, kuten tyypillistä 'kii-eee' korkeaa pilliään mainostaakseen alueen miehitystä. He ovat aktiivisia pääasiassa päiväsaikaan.(Goodrich et ai., 1996)

  • Keskeiset käyttäytymiset
  • puinen
  • lentää
  • päivällinen
  • liikkuva
  • muuttoliike
  • yksinäinen
  • alueellinen

Kotialue

Leveäsiipisten haukkojen kotialueen kokoa ei ole tutkittu. Siitosuroksilla näyttää olevan laajempi kotialue kuin siitosnaarailla.(Goodrich et ai., 1996)

Kommunikaatio ja havainto

Leveäsiipiset haukat käyttävät ääntelyä ja fyysisiä näyttöjä kommunikoidakseen. Leveäsiipiset haukat käyttävät neljää tunnettua kutsua. Yleisimmin kuultu on 2–4 sekuntia kestävä pilli, joka kuulostaa 'kee-ee' tai 'peeoweee'. Leveäsiipiset haukat käyttävät puheluita kommunikoidakseen erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa, mukaan lukien aluekiistat ja kommunikoidessaan puolison tai jälkeläisten kanssa.(Goodrich et ai., 1996)

  • Viestintäkanavat
  • visuaalinen
  • akustinen
  • Havaintokanavat
  • visuaalinen
  • kosketus
  • akustinen
  • kemiallinen

Ruokailutottumukset

Leveäsiipiset haukat ovat lihansyöjiä. Heidän ruokavalionsa vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja koostuu niistä hyönteisistä, sammakkoeläimistä, matelijoista, nisäkkäistä ja linnuista, jotka ovat saatavilla kulloinkin. Pesimäkauden aikana,maaoravat,raakojaja myyrät (sukuMicrotusja sukuMyodes) ovat yleisiä ruokavaliossaan, samoin kuin sammakot, liskot ja pesivät linnut. Talvella suuri osa heidän ruokavaliostaan ​​koostuu hyönteisistä, lisoista, sammakoista, käärmeistä, rapuista ja pienistä nisäkkäistä. Nisäkkäät syödään kokonaisina. Sammakot ja käärmeet nyljetään ja lintuja kynitään.

Leveäsiipiset haukat metsästävät ahvenesta. Tyypillisesti he syöksyvät saaliin kiinni saadakseen sen maahan.

voitko antaa koiralle ihmisen prednisonia

Tällä lajilla on havaittu ruuan kätköilyä, vaikka ei tiedetä, kuinka yleistä tämä käyttäytyminen on.('The University of Minnesota Raptor Center, Information About Raptors', 2004; Goodrich, et al., 1996)

  • Ensisijainen ruokavalio
  • lihansyöjä
    • syö maan selkärankaisia
  • Eläinruoat
  • lintuja
  • nisäkkäät
  • sammakkoeläimet
  • matelijat
  • ötökät
  • Ravinnonhakukäyttäytyminen
  • varastoi tai tallentaa ruokaa

Saalistaminen

Leveäsiipisten haukkojen munat ja poikaset ovat alttiina lintujen ja kiipeilypetojen saalistukselle, mukaan lukienpesukarhut,porcupines,Amerikkalaiset varikset,mustat karhutjasuuret sarvipöllöt. Aikuisten leveäsiipisten haukkojen saalistamista ei ole dokumentoitu hyvin.(Goodrich et ai., 1996)

Ekosysteemien roolit

Leveäsiipiset haukat vaikuttavat syömiensä eläinten paikallisiin populaatioihin. Ne tarjoavat myös ruokaa saalistajilleen.

koiran hampaiden puhdistus kuinka usein

Taloudellinen merkitys ihmisille: positiivinen

Leveäsiipiset haukat ruokkivat hyönteis- ja jyrsijälajeja, joita jotkut ihmiset saattavat pitää tuholaisina.(Goodrich et ai., 1996)

  • Positiiviset vaikutukset
  • hallitsee tuholaispopulaatiota

Taloudellinen merkitys ihmisille: negatiivinen

Leveäsiipisten haukien ei tiedetä aiheuttavan haitallisia vaikutuksia ihmisiin.

Tietojemme mukaan leveäsiipiset haukat eivät vahingoita ihmisiä millään tavalla.

Säilytystila

Leveäsiipisten haukkojen maailmanlaajuinen populaatio on noin 1 800 000 yksilöä. Maailmanlaajuisesti väestön uskotaan laskevan, vaikka tietoa on vähän. Pohjois-Amerikassa leveäsiipisiä haukkoja pidetään melko yleisinä.

Leveäsiipiset haukat ovat suojeltuja Yhdysvaltain muuttolintulain ja CITESin liitteen II mukaisesti. IUCN on luokitellut ne vähiten huolta aiheuttaviksi lajiksi. Yksi leveäsiipisen haukan alalaji, puertoricolainen leveäsiipinen haukka (Buteo platypterus brunnescens) on suojeltu uhanalaisena lajina Yhdysvaltain uhanalaisten lajien lain nojalla.

Tämän lajin ensisijaisia ​​kuolleisuuden syitä ovat saalistus, pyynti, ammunta ja ajoneuvojen törmäykset.(Goodrich et ai., 1996)

Osallistujat

Kari Kirschbaum (tekijä, toimittaja), Animal Agents.

Alicia Ivory (kirjoittaja), University of Michigan-Ann Arbor.